COVID-19 update: Nieuwe corona subvariant BA.5
Op dit moment stellen we een duidelijke stijging van het aantal COVID-positieve stalen vast in onze labo’s. Van de uitgevoerde testen is nu bijna 34% positief, een stijging van 4% in vergelijking met vorige week (Figuur 1). Volgens Sciensano waren tussen 14 en 20 juni 26.7% van de testen in België positief, al lag de positiviteitsratio in Vlaanderen wel iets hoger: rond 29.5%.
Nieuwe Omikron subvarianten
Twee nieuwe Omikron subvarianten (BA.4 en BA.5) liggen volgens Sciensano en de ECDC (European Centre of Disease Control) aan de basis van deze stijging. Verwacht wordt dat die bij ons een kortdurende besmettingsgolf zullen veroorzaken, net zoals in Zuid-Afrika en Portugal, waar ze na 5 tot 6 weken intussen al over hun hoogtepunt heen zijn. Hoewel het aantal besmettingen met deze nieuwe subvarianten de komende weken nog verder zal toenemen, zal de druk op het zorgsysteem normaal gezien beheersbaar blijven.
Circulatie in populatie
Begin deze maand werden een groot aantal stalen geanalyseerd in het kader van de baselinescreening, waar onze laboratoriumgroep medina | cma | lko-lmc| akl ook op dagdagelijkse basis aan meewerkt. Daaruit werd duidelijk dat het aandeel van de Omikron-variant BA.2 verder daalt, terwijl de aanwezigheid van BA.4 en BA.5 respectievelijk stabiliseert en toeneemt. Figuur 2 toont de circulatie van deze Omikron-subvarianten.
De eerste positieve stalen voor BA.2.12.1, BA.4 en BA.5 in België dateren respectievelijk van 23 april, 29 maart en 26 april 2022.
Dominant in Europa
Momenteel is BA.5 reeds de dominante variant bij ons. Deze trend is ook te zien in de rest van Europa. BA.4 en BA.5 zijn samen verantwoordelijk voor bijna 75% van de besmettingen in België, al blijft BA.4 voorlopig iets meer op de achtergrond.
BA.5 omzeilt immuniteit
De opmars van beide varianten zal de komende weken gepaard gaan met een nieuwe golf aan COVID-19 besmettingen, gezien ook het reproductiegetal groter is dan 1 (Rt = 1.193). BA.5 is nog besmettelijker dan de andere Omikron subtypes en slaagt er zeer goed in om de opgebouwde humorale immuniteit te omzeilen.
Verwacht wordt ook dat, vooruitlopend op toekomstige golven, extra boosterdosissen nodig zullen zijn voor de verschillende risicogroepen. Een eerste boosterdosis wordt door de Hoge Gezondheidsraad aanbevolen aan iedereen in de algemene bevolking, terwijl risicogroepen en 80-plussers aangeraden worden om ook een tweede boostervaccin te laten zetten bij de huisarts.
Richtlijnen Sciensano
De huidige richtlijnen voor testing zijn steeds terug te vinden op de website van Sciensano: https://covid-19.sciensano.be/nl/procedures/home of via https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/.