Pas op voor tijgermug & knokkelkoorts tijdens de Olympische Spelen
Met de Olympische Spelen in Parijs voor de deur en een wereldwijde toename van dengue-gevallen, voornamelijk in tropische en subtropische regio’s, is er een verhoogd risico op een virusuitbraak. Aangezien dengue in 60-80% van de gevallen asymptomatisch voorkomt, kunnen atleten uit deze gebieden het virus meebrengen zonder ziek te zijn. Deze atleten kunnen worden gebeten door tijgermuggen, die vervolgens het virus verder verspreiden. De tijgermug gedijt in stilstaand water, zoals in emmers en regentonnen, en kan zorgen voor een dengue-uitbraak.
Dengue, ook wel bekend als ‘knokkelkoorts’, wordt veroorzaakt door het denguevirus (DENV) waarvan er vier serotypen bestaan. Indien symptomatisch zijn de mogelijke symptomen:
- Plotse hoge koorts (tot 41°C)
- Hoofdpijn
- Retro-orbitale pijn (oogpijn)
- Gastro-intestinale klachten (misselijkheid, overgeven)
- Huiduitslag (White Isles and Red Sea)
- Ernstige gewrichtspijn
Artsen zijn het best waakzaam, vooral voor patiënten die recentelijk naar tropische gebieden zijn gereisd. Dengue kan in de eerste week (koortsweek) worden opgespoord met RT-PCR en antigentesten (NS1). Na deze periode is serologie nodig voor diagnose, rekening houdend met kruisreactiviteit met andere flavivirussen. Er wordt steeds aangeraden de serologie na 2 weken te herhalen.
Het denguevaccin is alleen aanbevolen voor patiënten die eerder zijn geïnfecteerd, vanwege het risico op Severe Dengue (Dengue Shock Syndrome, Dengue Hemorrhagic Fever) bij herinfectie met ander serotype van DENV door toedoen van ‘Antibody Dependent Enhancement’. Dit laatste is een fenomeen waarbij heterotypische antistoffen de virusreplicatie faciliteren. Bij onverklaarbare koorts na een bezoek aan de Spelen wordt dengue best opgenomen in de differentiële diagnose.
Preventie is cruciaal: adviseer patiënten om anti-muggenmiddelen (DEET > 30%) te gebruiken na het aanbrengen van zonnebrandcrème en dit tot 2 weken na thuiskomst aan te houden.